Geïnspireerd door de typische architectuur van de oude vissershuizen, laten we de overige functies aanleunen tegen het nieuwe depot, met hellende daken waarvan de helling wegloopt van het centrale depotvolume. Een centrale galerij ontsluit rechts het materiële erfgoed en links het immateriële erfgoed.
Boven de galerij voorzien we een kijkkabinet. In deze schatkamer worden de juweeltjes van de collectie bewaard. Drie zijden met vitrinekasten zorgen ervoor dat bezoekers deze zonder risico kunnen bewonderen. Aan de vierde zijde geeft dit kabinet een indrukwekkend zicht in de dubbelhoge depotruimte en komt de integrale collectie in één oogopslag in beeld.
De kantoorruimte, de bibliotheek en de vergaderruimte bevinden zich nog een verdieping hoger, bovenop het dubbelhoge depot. De kantoorruimte, de bibliotheek en de vergaderruimte vormen het einde van de route en de bekroning van het gebouw. Vanuit deze penthouse is er een prachtig overzicht op de hele museumsite, indrukwekkend en sereen tegelijk. In deze belvédère gasten ontvangen of zich verdiepen in een boek zal een uitzonderlijke ervaring zijn, ongeacht het in de ochtend-, middag- of avondzon, of op een donkere winteravond is.