Atelier Koen van den Broek

verbouwing van een kunstenaarsatelier te Merksem

Koen van den Broek maakt werk op basis van polaroids die zijn reizen doorheen Amerika documenteren. Het is een registratie van het onderweg zijn; beelden van boordstenen, barsten in het wegdek, schaduwen van lantaarnpalen op het tarmak. Het ontwerp voor het atelier is opgevat als een reis langsheen verschillende werelden.

Centraal bevindt zich een dubbelhoog atelier bereikbaar voor bestelwagens, waarop 6 overgedimensioneerde dubbele houten deuren op uit geven. Elk deurgeheel geeft uit op een andere wereld. Er is een bibliotheek in berkenbast, volledig bekleed zodat geen werk aan de muur kan worden opgehangen. Er is een vierkante white cube van 10 bij 10 meter met zenitaal licht om museale opstellingen te testen. Er is het tekenatelier met noorderlicht dat uitgeeft op een patio in spiegelglas. In deze patio zijn 25 papieresdoorns aangeplant die zich in het glas vermenigvuldigen tot een bos. Een tweede inrijpoort geeft niet uit op een atelier, maar op een pied-a-terre voor de kunstenaar, met keuken, badkamer en slaapunit.

Het geheel is gematerialiseerd in houten balken met brute secties. Overal keert het ritme van de dubbele deuren terug, als een soort van meetinstrument dat de verschillende werelden ijkt, opnieuw en opniew. Met uitzondering van de tomaatrode inrijpoort worden geen kleuren gebruikt, tenzij wit en zwart. Berkenbast – koeienvel – schaakbord.

opdrachtgever
Koen van den Broek
ligging
Merksem
datum
2008 - 2013
status
opgeleverd
oppervlakte
740 m2
ontwerpteam

Havana i.s.m. Carl Bourgeois