Woning VV

nieuwbouw van een hoekwoning voor Sogent te Ledeberg

De hoek van Floristenstraat en Vervaenestraat heeft een kenmerkende verkanting, daar waar de inkomdeur van het vroegere café was gepositioneerd. Op dezelfde hoek wordt ook de nieuwe woning betreden, aangezien hier de buitentrap naar de voordeur op de verdieping vertrekt. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap: de gevel krijgt een herkenbaar en atypisch uitzicht, én het wonen kan op de verdieping worden georganiseerd, van waar je een fantastisch zicht hebt op het verkeer dat uit de bocht van de Vervaenestraat komt aanrijden.
Het hoekhuis krijgt een voorgevel en een zijgevel. De voorgevel wordt ontwikkeld als een symmetrische en kloeke facade voor een klassiek burgerhuis met kleine ramen op het gelijkvloers en grote op de verdieping. De zijgevel is quasi blind, en in combinatie met de buitentrap precies daardoor veelzeggend.
Onder de buitentrap zit een doorsteek naar een lange, smalle buitenruimte, daar waar de scheidingsmuur met de buren lijkt te zijn teruggetrokken van de perceelsgrens om tot achtergevel te worden gepromoveerd. In de intrigerende baksteencanyon die zo ontstaat, kunnen klimplanten hun gang gaan en kan licht in het hoekhuis worden binnengehaald.
Op het dak bevindt zich de derde verdieping, ingericht als dakterras, met een opvallend zomerhuis als een soort van kraaienest bovenop.

opdrachtgever
Sogent
ligging
Ledeberg
datum
2010 - 2014
status
opgeleverd
oppervlakte
156 m2
ontwerpteam

Havana i.s.m. Carl Bourgeois en Kris Coremans, SDKE (technieken en stabiliteit)