VENECO

nieuwbouw van een kantoorgebouw - Destelbergen

Het basisidee voor een duurzaam kantoorgebouw, voor een ontwikkelaar van bedrijventerreinen, vertrekt van een tweelagig volume met shed-dak.
Het shed-dak is vooreerst een intelligent dak dat meteen de optimale zonnehoek maakt voor het monteren van photovoltaïsche cellen. Aan de noordzijde worden de sheds beglaasd, waardoor ze de kantoren over de volledige oppervlakte voorzien van een gelijkmatig verdeeld natuurlijk licht, zonder oververhitting in de zomer. Het sheddak zorgt daarnaast voor een natuurlijke verlichting van de kantoren van boven uit. Daardoor zijn de kantoren voor hun licht niet langer afhankelijk van gevelopeningen.
De dakverlichting laat ons toe het volume vierkant en compact te houden, zonder dat dit met problemen van lichttoetreding gepaard gaat. Het volume moet nergens worden ingesneden, wat de compactheid van het laagenergetisch kantoor ten goede komt. De shed zorgt tot slot voor een opvallende verschijning die verwijst naar de traditionele serre-activiteit van de regio.
Rondom het kantoorgebouw wordt een grid van fruitbomen geplant. Het ritme van de bomenrijen wordt doorgezet in de draagkolommen van het kantoorgebouw.

opdrachtgever
Veneco
ligging
Destelbergen
datum
2010 - 2015
status
opgeleverd
oppervlakte
866 m2
ontwerpteam

Havana i.s.m. Carl Bourgeois, Norbert Provoost (stabiliteit), SDKE (technieken)