Woonproject Bergbos

nieuwbouw van 5 geschakelde woningen - Merelbeke

De verkaveling Bergbos is een opdracht voor een ontwikkelaar. Er worden 5 ruime, geschakelde woningen gerealiseerde met eventuele ruimte voor een praktijk. De woningen worden in een krans geschakeld rond een pijpenkop waarvan de aanleg tot tegen de gevel van elke woning loopt. Daardoor ontstaat een heel sterke betrokkenheid van elke woning op het binnenplein.
Het woningontwerp vertrekt van een helder plan, dat toch in staat is de sterk uiteenlopende vragen en verwachtingen van 5 nog onbekende bouwheren te beantwoorden. Een kruisvormige figuur organiseert op elk niveau de circulatie en de natte cellen tegenover duidelijk afgebakende, rechthoekige kamers. Op de bovenverdieping lopen de kamers tot in het dak door. Op die manier ontstaan 8 kamers, 4 grote en 4 kleine, waarbinnen het wonen zich naar eigen welbevinden kan installeren. Beide bouwlagen kunnen worden ingericht als leefverdieping, evengoed kan elke verdieping als een autonoom appartement functioneren.
Voor de gevels wordt op een gelijkaardige manier een evenwicht gezocht in een duidelijke onderlegger die toch maximale flexibiliteit garandeert. De raamopeningen zijn vast van vorm, maar niet van positie of raamverdeling. Op die manier ontstaat een ensemble van 5 behoorlijk verschillende woningen, die toch een vanzelfsprekend geheel vormen.

opdrachtgever
Artenys nv
ligging
Merelbeke
datum
2011 - 2020
status
opgeleverd
oppervlakte
1.450 m2
ontwerpteam

Havana i.s.m. Studiebureau De Munnynck (stabiliteit)