Dienstencentrum Veldegem

nieuwbouw van een dienstencentrum met 18 appartementen

Het ontwerp wil een maximaal raakvlak tussen het dorp en haar dienstencentrum realiseren. Daarom wordt beslist dit centrum volledig gelijkvloers uit te voeren rondom een binnenplein. Het gebouw wordt als het ware binnenstebuiten gekeerd en krijgt binnen- in plaats van buitengevels. Bovenop komen telkens twee lagen zorgwoningen, zowel aan het kerkplein als langsheen de achterliggende dreef. Op die manier wordt de straatgevel gesloten en het bouwblok duidelijk afgewerkt. Het binnenplein vormt de centrale ruimte van het ontwerp. Het krijgt een ruitvorm met de punten doorstekend naar de aanpalende straten, waardoor de verbinding tussen straat en plein wordt gerealiseerd. De verschillende onderdelen van het programma krijgen elk hun gezicht en adres in de galerij die het plein afboordt. Daardoor wordt een maximale flexibiliteit in gebruik en beheer verzekerd. De zorgwoningen worden georganiseerd langsheen een galerij die uitkijkt op het plein. Het basismodel is gericht op mindervalide gebruikers, en is zo opgevat dat twee bovenliggende appartementen kunnen worden samengevoegd mits de introductie van een binnentrap. Op die manier kan een kangoeroewoning worden gerealiseerd, of kunnen twee units worden aangepast tot een vierslaapkamerwoning. Onder het complex wordt tot slot een parkeergarage voorzien die door middel van twee traphallen uitgeeft op de overdekte doorgangen aan het plein.

opdrachtgever
OCMW Zedelgem
ligging
Veldegem
datum
2013 - heden
status
in uitvoering
oppervlakte
6.150 m2 (excl. omgeving 1.500 m2)
ontwerpteam

Havana i.s.m. Studieburo Mouton (stabiliteit), Studiebureau Boydens (technieken) en Bureau De Fonseca (akoestiek)