Cohousing De Schilders

nieuwbouw van een verticale cohousing (8 units) - Sint-Amandsberg

Cohousing De Schilders is een nieuwbouwproject voor acht gezinnen. Elk gezin beschikt over een individuele woning en samen delen ze de tuin, de gemeenschappelijke keuken en leefruimtes op het gelijkvloers en de was- en bergruimtes in de kelder. Het ontwerp is het resultaat van een voortdurende evenwichtsoefening tussen de uiteenlopende woonwensen van de individuele bewoners, hun respectievelijke budgetten en de ambitie om een voorbeeldproject te realiseren wat betreft duurzaam, gestapeld en collectief wonen (‘vertical cohousing’).
Het plan vertrekt van de geknikte achterbouwlijn, vastgelegd in de stedenbouwkundige voorschriften. Door deze driedelige lijn naar de straatzijde te kopiëren, ontstaat een planschema van drie gelijke parallellogrammen of zes gelijkbenige driehoeken per laag, waarvan telkens vier segmenten rechtstreeks aansluiten op de trap- en liftkoker. Deze onderlegger vormde de basis voor de opdeling en ontsluiting van de verschillende units. Elke unit beslaat twee of drie driehoeken en heeft zowel een voor- als een achtergevel van minstens 8m.
De gevels zijn opgetrokken in recuperatiebaksteen. In de vides van de ontdubbelde voorgevel fungeren de private terrassen als doorgeefluik voor het leven dat zich achter de gevels afspeelt. De grote ramen versterken de relatie tussen binnen- en buitenruimte en maken de units ruim en licht, ondanks hun beperkte woonoppervlaktes.

opdrachtgever
Cohousing De Schilders
ligging
Sint-Amandsberg
datum
2013 - 2016
status
opgeleverd
oppervlakte
1.200 m²
ontwerpteam

Havana i.s.m. Lime (stabiliteit)