Kleuter- en basisschool De Linde

verbouwing en uitbreiding van een school - Zarren

Aan de basis van het ontwerp voor de nieuwe basisschool De Linde ligt de ambitie de nieuwbouw voor het lager onderwijs één geheel te laten vormen met het charmante bestaande gebouw van de kleuterschool, opgenomen in de bouwkundig inventaris. Dit oude schoolgebouwtje is een eenvoudig, éénlagig volume met een duidelijk ritme en een vlakke achtergevel. De nieuwbouw wordt parallel met dit bestaande gebouw ingeplant, waardoor een vis-à-vis ontstaat die van een losse verzameling gebouwen opeens een sterk geheel maakt. Dit geheel wordt uitgewerkt als een compacte cluster, die op het bescheiden perceel een maximale oppervlakte open ruimte vrij laat.

Tussen oud en nieuw gebouw bevindt zich de speelplaats, het hart van de nieuwe configuratie. Deze heeft een weloverdachte breedte die een directe relatie tussen beide schoolgebouwen toelaat.

De basismodule voor de nieuwbouw wordt afgeleid uit het ontwerp van de kleuterschool. In dit gebouwtje zijn alle planmaten veelvouden van 2m73, een maat die geschikt is voor het ontwerpen van circulatie en klaslokalen (3×2m73 = 8m20). Deze maat wordt hernomen als bouwsteen voor het nieuwe ontwerp, als een soort van gemeenschappelijk DNA dat kleuter- en basisschool met elkaar verbindt.

opdrachtgever
gemeente Kortemark
ligging
Zarren
datum
2014
status
wedstrijd
oppervlakte
2.600 m2
ontwerpteam

Havana i.s.m. “(extern)UTIL”:http://util.be/nl/ (stabiliteit), Tecon groep (technieken)