De Bloemenwinkel

nieuwbouw van 9 sociale woningen met collectief te Oostende

In dit voorstel voor de vervangingsbouw van 9 sociale appartementen voor levenslang wonen, worden de grenzen opgezocht van de toegelaten stedenbouwkundige enveloppe. De duidelijke vertrapping van het volume van 6 lagen aan de Nieuwpoortsesteenweg naar een meer bescheiden hoogte van 4 bouwlagen aan de zijde van de lage bebouwing van het Westerkwartier, cree╠łert de mogelijkheid om een collectief terras op het dak te voorzien. Hier kunnen de bewoners verzamelen voor een activiteit of elkaar informeel ontmoeten bij het ophangen van de was. Dit dakterras is het eindpunt van een ketting van collectieve voorzieningen die start bij de inkom, doorloopt langsheen de fietsenstalling en bergingen, en ontwerpmatig tot een hoogtepunt komt in de zorgvuldig vormgegeven trapzaal met bovenlicht die uitgeeft op dit dakterras.

Het plan wordt concentrisch opgebouwd rond de trapzaal. In de eerste gordel worden de inkomhal, berging en badkamer geschikt, met daarrond alle slaapkamers en leefruimtes tegen de gevels. Deze ruimtes worden georganiseerd in een open plan waardoor een maximale flexibiliteit ontstaat die de huisvestingsmaatschappij de mogelijkheid geeft om op termijn voor andere configuraties van appartementen te kiezen.

opdrachtgever
SHM De Oostendse Haard
ligging
Westerkwartier Oostende
datum
2016
status
wedstrijd - laureaat
oppervlakte
900 m2
ontwerpteam

Havana i.s.m. Lambda-max (stabiliteit) en Tech3 (technieken)