Woning SRL

verbouwing van een rijwoning met atelier te Gentbrugge

Sinds de aankoop van deze brede maar onafgewerkte burgerwoning hebben Serafien, Rik en Raf jarenlang het huis van onder tot boven bewoond. Eerst op het gelijkvloers, de laatste jaren onder het dak. Er was plek zat, al bestond die vooral uit te veel ongedefinieerde ruimtes en kamers. Na jaren van tijdelijke oplossingen vonden de bewoners het tijd worden om terug op de begane grond, dichtbij de tuin te wonen.
Om de ruimtes in de bestaande woning meer woonkwaliteit te geven, werd de wirwar van bouwvallige aanbouwsels weloverwogen weggesneden. Door de oude keuken te slopen en een deel van het dak van de voormalige garage weg te nemen werd een patio gecreƫerd die een klein volume met zadeldak losmaakt van het hoofdhuis. Deze tuinkamer met een centrale open haard kan dienst doen als atelier, zomerliving of muziekkamer.
Het project is een mooi voorbeeld van hoe een ontwerp kan bestaan uit het weghalen van elementen, in plaats van ze toe te voegen. Zowel binnen als buiten worden de littekens uit het verleden omarmd, niet verstopt. De nieuwe herstellingen blijven even ruw als de oude muren. Enkel de scherpe, nieuwe houten ramen en het warme houten interieur van de herwonnen leefruimte zijn getuigen van de recente verbouwing.

opdrachtgever
Declercq - Hulpiau
ligging
Ledeberg
datum
2016 - 2018
status
opgeleverd
oppervlakte
150m2
ontwerpteam

Havana i.s.m Lime (stabiliteit) en EMS (EPB)