Vanhaerents Art Collection

verbouwing en scenografie van een kunstverzameling

In het centrum van Brussel verbouwde Robbrecht en Daem architecten een voormalige sanitaire opslagplaats tot een museum om de private kunstcollectie van de familie Vanhaerents open te stellen voor een breder publiek. Door het industriële pand op te schonen, waar nodig wanden en vloeren weg te snijden en de toevoeging van een schakelvolume in het hart van het gebouw, werd een veelzijdig museum opgeleverd met afwisselend karaktervolle zalen en meer intieme kamers.

In 2006 opende de Vanhaerents Art Collection haar deuren. Tien jaar later voelde de familie de nood om het museale concept en de werking van het museum te herdenken. Hiervoor klopte Walter Vanhaerents aan bij Havana. In overleg met scenograaf Niek Kortekaas werd het museum omgevormd tot een ‘schaulager’: een combinatie van tentoonstellingsruimte en toondepot. Om de vlakke kunstwerken beter te stockeren en conserveren werd ook een schilderijdepot met mobiele rekken als een box-in-box in de voormalige opslagruimte gebouwd.

opdrachtgever
Vanhaerents Art Collection
ligging
Brussel
datum
2017 - 2018
status
opgeleverd
ontwerpteam

Fase 1 Robbrecht en Daem architecten (projectarchitect Bert Haerynck), Fase 2 Havana i.s.m. Robbrecht en Daem architecten