Justitiehuis en jongerenwelzijn

totaalrenovatie van een voormalig hotel tot een justitie- en jongerenwelzijnshuis

In het hart van Ieper, vlakbij het station, wordt het voormalige Hotel Skindles verbouwd tot een afdeling van de diensten Justitiehuis en Jeugdhulp. Het betreft een delicaat programma waarbij bijzondere aandacht voor adressering, routing en privacy is vereist. De basis van het ontwerp ligt dan ook in het bedenken van een helder en leesbaar gebouw, dat toch respectvol met het bestaande erfgoed om weet te gaan.

Het gebouw grenst aan 3 verschillende straten die meteen ook de adressen van de 3 onderscheiden gebruikersgroepen (Justitiehuis / Jongerenwelzijn / Personeel) organiseren. Op het gelijkvloers wordt de front office van beide diensten ondergebracht, op de verdiepingen de back office. Deze ingreep deelt de organisatie van het gebouw duidelijk op in een beneden (bezoekers) en een boven (diensten), hetgeen direct rendeert op het vlak van functionaliteit (leesbaarheid en veiligheid) en ruimtelijkheid (minder deuren, gangen en circuits).

Tijdens het volledige ontwerpproces wordt GRO, de handleiding voor een geïntegreerd duurzaam ontwerpen in alle facetten van het bouwproces, als maatstaf en toetsingskader gehanteerd. Daarbij speelt de toepassing van TOTEM, een interface waarmee de milieu-impact van gebouwen en materialen wordt gemonitord, een cruciale rol.

opdrachtgever
Vlaamse overheid - Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid & Gezin
ligging
Ieper
datum
2019 - heden
status
in aanbesteding
oppervlakte
1.690 m2
ontwerpteam

Havana i.s.m. Sileghem (stabiliteit) en Ingenium (technieken)