sociale huisvesting galgenberg

nieuwbouw woningen en appartementen

In Berlare dienen op 3 verschillende sites een reeks nieuwbouw grondgebonden woningen van diverse grootte te worden ontworpen. Zoals zo vaak in wijken van de VMSW, is een deel van de bestaande woningen vervreemd. Het nieuwe ontwerp dient dus een antwoord te kunnen bieden op de verregaande versnippering van elk perceel.

Om dit te ondervangen, wordt de bestaande kavelbreedte van de oude woningen (10m as-op-as) gebruikt als basismodule voor het nieuwe ontwerp. Dit maakt de nieuwe ‘passtukken’ perfect op maat. De module van 10m wordt opgedeeld in 2 brede modules van elk 4m, en een kleinere module op de halve maat. Op die manier kan naar een netto breedte van 3m60 voor de belangrijkste ruimtes worden gewerkt. Op dit gabarit worden een 5-tal types uitgewerkt, die alle uitgeven op de gemeenschappelijke galerij die een paar treden boven de voortuinen is ontworpen ifv privacy en uitkijk. De galerij fungeert in combinatie met de fietsenstallingen en de bovenliggende balkons als ontmoetingsplek voor de bewoners. Aan de tuinzijde wordt ze gespiegeld in een privaat terras, dat als een overdekte porch met tuinberging is uitgewerkt.

De plannen zijn uiterst efficiënt ontworpen, zonder dat een enkele m2 verloren gaat aan circulatie. De inkom kent bvb. een dubbel gebruik als wasplaats of orangerie in open contact met de keuken.

opdrachtgever
hulp in woningnood
ligging
Berlare
datum
2020
status
wedstrijd
oppervlakte
1.825 m2 + 3.300 m2 (omgeving)
ontwerpteam

Havana i.s.m. Lambda-max (stabiliteit), Tech3 (technieken), Antea Group (infrastructuur en landschap))