Parkeergebouw Ledeberg

nieuwbouw van een bovengronds parkeergebouw voor 500 wagens

Het parkeergebouw in Ledeberg is een Park&Ride faciliteit die plaats zal bieden aan 500 wagens, en op die manier een belangrijke bijdrage kan leveren aan het nieuwe Mobiliteitsplan voor de Stad Gent. In dit plan wordt het autoverkeer meer en meer uit het centrum geweerd.

Het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwerp is het maximale behoud van de aanwezige open ruimte. Ledeberg heeft een erg gesloten stadsweefsel en kan elke vierkante meter groen gebruiken. We kiezen daarbij resoluut voor een gelijkvloerse open ruimte die doorloopt in het parkeergebouw, met het maaiveld als laagste parkeerniveau. Een tweede stap in het ontwerp is de keuze voor een parkeersysteem. Het beschikbare perceel is door zijn spitse vorm allerminst ideaal voor het optimaal organiseren van parkeervlakken. Daarom kiezen we er niet voor een vlakvullend systeem te ontwerpen, waarbij alle nadelen van het driehoekig perceel worden meegenomen. We ontwerpen integendeel een systeem dat inzet op een minimale footprint voor het gebouw. De boomerang planvorm is hiervan het resultaat.

Er wordt ingezet op een maximale leesbaarheid van het systeem. Eén vleugel van de boomerang is licht hellend, de andere vleugel vlak. Zoekend verkeer rijdt omhoog, het uitrijdend verkeer omlaag. Daarbij wordt de hoek van het terrein uitgebuit als parkeerhoek, waardoor parkeren in deze Park&Ride snel en efficiënt verloopt.

opdrachtgever
stad Gent
ligging
Ledeberg
datum
2014 - heden
status
in uitvoering
oppervlakte
20.000 m2
ontwerpteam

Havana i.s.m. L.U.S.T. architecten, Bollinger + Grohmann (stabiliteit), VK engineering (technieken)