Studentenhuisvesting Ugent

nieuwbouw van 3 studentenhomes te Gent

Het ontwerp is een evenwichtsoefening tussen terugtrekken en ontmoeten, tussen privaat en collectief en dit binnen elke laag van het project: de kamer, de cluster, de verdieping, het gebouw en de campus.
Op de campus Heymans zoekt het gebouw aansluiting met de de omringende grootschalige bouwblokken (de warenhuizen, home Boudewijn, de Faculteit Farmaceutische wetenschappen en de gebouwen van het UZ). Het gebouw krijgt gestalte als een stevig blok en integreert zich zo volumetrisch binnen de bestaande veelheid van vrijstaande volumes op de campus. Op de campus Sterre flankeren de nieuwe gebouwen home Bertha De Vrieze en boorden ze het bestaande voorplein af.

De studentenkamer is de basis van het programma en ook de bouwsteen van het gebouw. De stapeling van kamers vormt de omwalling van het programma. In deze muur is de student alleen en kijkt hij naar de stad. In het hart van elke van de drie gebouwen bevindt zich een collectieve buitenruimte die anders is voor elk gebouw. Op de campus Sterre is dit respectievelijk een patio en een straat en op de campus Heymans is dit een hof. Elk van deze introverte buitenkamers is de draaischijf van de relatie tussen de verschillende bewoners. Tussen de kamers en de collectieve buitenruimte medièˆren de leefruimtes van de clusters tussen privaat en collectief.

opdrachtgever
Universiteit Gent
ligging
Gent
datum
2017 - heden
status
definitief ontwerp
oppervlakte
27.500 m2 gebouw + 7.000 m2 landschap
ontwerpteam

Havana i.s.m. Bovenbouw architectuur, Bgroup Greisch (stabiliteit) en Tecon groep (technieken)